KLIV-seminariet den 1 oktober på Södra bergets hotell i Sundsvall hade temat ”Värsta bästa webbspråket” och hade som huvudtalare bjudit in Fredrik Wackå, författare till boken Webbredaktörens ABC (www.wpr.se/abc). Efter hans anförande fanns möjlighet att delta vid ett par ytterligare (valbara) presentationer som på olika sätt knöt an till temat. Nedan några kortfattade anteckningar.
* * *
Wackå diskuterade problemet med att besökare på webbsajter ofta beklagar sig över att de inte hittar (”var hittar jag…?”, ”jag hittar inte…!”). Wackå menade att detta inte bara har att göra med sidstruktur och navigering utan med problem att hitta i den enskilda texten på sidan och att ”ingenting är hittat förrän jag har nytta av det”. Wackå ville att fokus vid webbarbetet skulle ligga på frågan ”Vad ska hända?”, att besökarnas behov skulle betonas. Avsändarnas egna mål med sajten ska nedtonas. Sluta ”lägga ut” information, menade Wackå. Webbredaktörer ska inte se sig som publicerare – de ska få saker att hända – i det är text/skrivandet verktyget. Alltså inte ”På den här sidan ska vi lägga info om…” utan ”På den här sidan ska läsaren kunna…”
Wackå lanserade benämningen ”Serviceredaktören” vilken ska skapa nytta – ej lägga ut. Målet ska vara aktivitet och effekt, inte innehåll.
Några saker att tänka på:
- Skriv personligt (Vi -> Du) (om det går)
- Erbjud läsaren platser att fästa blicken (rubriker, mellanrum, korta stycken)
- Begrepp för sökoptimering ska vara begripliga och dessutom intuitiva
- Vid länkar, använd inte ”Läs mer”, ”Klicka här”, ”Länk till” – det ska gå att se på länken vad länken leder till
- Rubriker – konkreta och aktiv
- Använd gärna ingresser
- Det kan vara ett hjälpmedel att efterlikna ett journalistiskt skrivande, men inte fullt ut – ”medborgarproduktivitet”
- Välj
- Prioritera
- Formulera
”Vi har ännu ej internaliserat mediet som interaktivt”
* * *
Kristina Werner och Kristhina Engström från CSN berättade hur de skapat en sajt för vuxenstuderande varav 90% har svenska som andraspråk. Sajten ska studievägledare kunna hänvisa till och använda sig av i vägledningssamtal om studier och studiefinansiering. Werner och Engström beskrev arbetet med att ta fram prototyp (behovsanalys, användartester av prototyp, olika tester av nästan färdigt material och den slutgiltiga granskningen av språk). De underströk också vikten av att bygga för målgruppens behov, dvs sajten skulle samtidigt kunna ge/vara:
- Överblick
- Fördjupning
- Självinstruerande
- Repetition och sammanfattning
- Språkligt rätt nivå
* * *
Kristin Aastrup och Helena Elfvendal från Bolagsverket beskrev arbetet med sin responsiva webb och de överväganden de gjort i det arbetet. Deras viktigaste tips var att bestämma sig! Det är svårt att anpassa innehåll som ska passa både på fullskärm och för smartphones, och ännu är det en mindre grupp som besöker Bolagsverkets sajt med smartphone – deras tjänster används oftast när företagare sitter i lugn och ro och har tid för att jobba med företagets administrativa aspekter – det gör de vid sina fullskärmsdatorer. Därför hade de valt att etablerat en responsiv webb men valt att inte fullt ut anpassa allt innehåll för mobilt läsande. Deras tips var dock
- Det viktigaste först
- Länka vidare direkt i (anslutning till) texten
- Gör inte texten onödigt luftig (minska scrollandet)
- Korta ord – använd mjuka bindestreck
- Huvudbudskap i ingressen (vs ”trevlig indragare”)
- Sammanfatta i en kärnmening
- Rubriker – korta ned, gärna i form av uppmaningar
- ”Tips om…”, ”Information om…” kan strykas
- Var kritisk när du väljer bilder!
(Lättläst i mobil kan vara ett problem. Frasanpassat radfall kan bli konstigt.)